top of page

Opasnosti u planini

Nekoliko opasnosti koje mogu da ugroze pojedinca prilikom boravka u planini, a na koje treba posebno obratiti pažnju su dezorijentacija i jak vjetar. Obavezno treba pratiti upozorenja na stazi i na panoima koji se nalaze na svim velikim skijalištima. Primjer koji pokazujemo je iz Val Thorensa od prije nekoliko dana, kad je opasnost od lavine u toku jednog dana povećana na nivo 4 i kad je veoma jak vjetar ugrožavao osnovno kretanje skijaša, pogotovo na poveznicama. Uz lošu vidljivost i sitni snijeg, situacija na skijalištu je u veoma kratkom vremenskom periodu postala izuzetno opasna. Prije spuštanja bilo kojom stazom obavezno je bilo potrebno provjeriti da li je staza uopšte u radu ili da li je žičara koja vas vraća označena lampicom zelene svjetlosti. Lampica opasnosti je neprekidno blinkala..

Slika prikazuje reakciju skijaša na veoma loše vremenske uslove na prevoju između Courchevel-a i Meribel-a. Odmah po izlasku iz "Saulire" koja nas je iz Courchevel-a dovezla na vrh, većina skijaša se brzo uputila u gondolu "Saulire Express" koja ih je bezbijedno spustila u Meribel. Mi smo bili u malobrojnoj grupi skijaša koja se odlučila na izazov i spuštanje prema Meribel-u stazama "Niverolle" i "Aigle". Tek na kraju smo nagrađeni za ovo jer je poslednji kilometar ski staze bio izuzetan. Ovaj, uobičajeno zaleđen dio prije ulaska u Meribel, je bio potpuno drugačiji i fenomenalan. Magla je nestala a snijeg je padao samo u tragovima...rizik se isplatio.

Treba imati u vidu i globalne klimatske promjene, jer je brzina promjene vremenskih prilika bila neuobičajena, čak i za nepredvidivi Francuski Thorens.

Poslednji Post
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Auto Milovanovic.png
Beli - Borna logo I.jpg
unis_logo_veci.png
Prethodni Postovi
Arhiva
Tagovi
Slijedite nas na
  • YouTube - Ski klub BSK
  • LinkedIn - Ski klub BSK
  • Facebook _ Ski klub BSK - Banja Luka
  • Instagram _ Ski klub BSK - Banjaluka
bottom of page