top of page

Ski škola za početnike

Kroz stručne tekstove obrađivaćemo sve elemente i likove početne i napredne škole skijanja

Početni stav
 
Ski instruktor - Darko Pantić

        Ne možemo bez pravilnog skijaškog stava, a on se vrlo jednostavno formira. Kao i u svakom drugom sportu, potrebno je da malo spustimo težište, tj. savijemo koljena i da se malo nagnemo ka naprijed da bi smo bili na prednjem dijelu stopala. Ne treba ništa da bude prenaglašeno, ukočeno. Stojimo normalno, prirodno i radimo iste takve pokrete. Znači potkoljenica se sa prednje strane blago oslanja na cipelu, blago smo savijeni u zglobu koljena i kuku, i trup blago nagnemo naprijed. Glava je u normalnom položaju. Pogled ravno naprijed. Ruke su blago savijene u laktovima, podignute u visini kukova i širini ramena u vidnom polju. šake su malo otvorene u polje, tako da su krplje od štapova blizu zadnjeg veza na skijama.

 

Kada je početnik pravilno zauzeo skijaški stav i sigurno se vozi niz padinu, mogućnost kontrole brzine, skretanje i zaustavljanje su sledeći elementi koji mu trebaju da se osjeća bezbjedno i da uživa u skijanju.

 

Znači u početnoj školi skijanja treba da naučimo polaznika da pravilno stojeći na skijama mogu da kontroliše brzinu, skreće, zaustavlja se na blagim terenima.

 


 

Ski klub BSK - Rogla _ Slovenija I.jpg
Prethodni Postovi
bottom of page